برخی از سازندگان ساختمان اعتقاد دارن که ازمایش بتن تست جوش و میلگرد کاری غیر ضروری و هزینه اضافی می باشد در این مقاله این موضوع را برسی می نماییم و اگر تا پایان این مقاله با ما همراه باشید به اطلاعات دقیقی در این خصوص دست پیدا خواهد کرد.
در کنار هر صنعت تولیدی به خصوص با جان و سلامت مردم در ارتباط باشد وجود بخشی بنام کنترل کیفیت ضروری است این بخش باید به صورت مستقل عمل نماید ودر فرایند تولید ذی نفع نباشد تا کار به درستی انجام شود در صنایع دارویی غذایی این کنترل کیفیت و با حساسیت بسیار زیادی صورت می پذیرد و کارهای نظارتی متنوعی در این زمینه پیش بینی شده است.
در صنعت ساختمان تا همین چند سال پیش چنین سازه کاری از طرف نهادهای متولی پیش بینی نشده بود و این کار به صورت فرمالیته توسط کارگاه و کارخانه انجام میشد البته ازمایشگاهای کنترل کیفیت وجود داشته اند که دامنه فعالیت ان ها به پروژه های بزرگ محدود میشود.
با گسترش یاخت وساز شهری و سود اور بودن تولیدی بتن تعداد کارخانه ها افزایش یافته است و افراد سود جوی غیر متخصص نیست در این حوضه وارد شده است در نتیجه تولید بتن های بی کیفیت با هزینه تمام شده پایین افزایش یافته است چناچه کیفیت بتن پایین بیایید یعنی کیفیت ساخت ساز پایین امده است به همین دلیل سازمان نظام مهندسی و وزارت راه و شهر سازی در این زمینه وارد شده اند که با صدور مجوز برا ازمایشگاهای مستقل نظارت بر کیفیته بتن جوش و میلگرد را افزایش داده اند.
کارخانه های بتن اماده و برخی از کارگاه های ساخت اسکلت البته هنوز با ابن قضیه کنار نیامده اند اکثر ان ها داری بخش کنترل کیفی هستن و قالبا عملکرد مناسب و درستی ندارن در خیلی از انها ازمایشگاه جنبه تشریفاتی دارد و فاقد کارشناس کنترل کیفیت میباشد البته اگر کارخانه دارای ازمایشگاه مجهرم باشد باز هم نمیتوان به تایید کارخانه اکتفا کرد چرا که خود کارخانه در این رابطه ذی نفع می باشد.
وقتی با برخی از کار فرنا ها در این خصوص صحبت میکنیم می گویند چه نیازی هست به ازمایشگاه چون خود کارخانه شیت نتایج تاید شده را میدهد و خود شهرداری و مهندس ناظرم هم قبول میکند اینکه شهر داری در خیلی از مناطق این ازمایش هارا قبول میکند جای تعجب دارد و اساسا توقعی هم از شهرداری نیس متاسفانه شهرداری ها مملو از افردای است که با تحصیلات غیر مرتبط مشغول به کار شده اند اما اینکه بعضی از همکاران به عنوان مهندس ناظر این نتایج ازمایش رو قبول میکنن جای سوال می باشد.
وظیفه همه ناظرین نسبت به این قضیه کاملا مشخص است و ناظرین باید به صورت جدی عمل نمایند.
متاسفانه برخی از همکاران ناظر و مجری در این خصوص اهتمام کافی به خرج نمیدهند ما وظیفه خود میدانیم هر وقت از همکاران صحبت میکنیم حتما این مسئله رو یاد اور کنید شما مهندس عزیز نیس در این مورد به همکاران تان یاد اوری نمایید.
یک روی صحبتمون با خود کارفرما و کسانی ک با پذیرش ریسک سرمایه شان را به بخش ساخت ساز اورده اند سازندگان عمومی افراد شریفی هستن که به جای سرمایه گذاری در بانک دلار و سکه در امور مولدی مثل ساخت ساز سرماسه گذاری کردن اگر چه این افراد دنبال سود هستن و تمام تلاش ان ها کم کردن هزینه هاس و بالا بردن حاشیه سود بنابر این هر هزینه ی از نظر ان ها زاید باشد را بر نمی تابد.
اما چرا از نظر ان ها بعضی از ان ها انجام ازمایش جوش بتن و میلگرد راکاری غیر ضروری و هزینه اضافی میداند علت این است که ان ها نگرش درستی در خصوص منافع ازمایش جوش میلگرد و بتن ندارد. اگر بتوانیم این نگرش را اصلاح نماییم دیگر نیازی به اجبار ان ها نیست خودشان برای این ازمایش ها میش قدم میشود.
برای توجیه این مسایل یک مثال میزنیم:
به طور مثال برای یک ساختمان ۷ طبقه مسکونی با متراژ ۱۶۰۰ متر زیر بنا را بخواهیم محاسبه کنیم به طور تقریبی حدود ۶۰۰ متر مکعب بتن با عیار ۳۵۰ کیلو گرم در هر متر مکعب برای فونداسیون ستون ها و سقف ها نیاز است در حال حاضر قیمت یک متر مکعب بتن در زمستان ۹۸با عیار ۳۵۰ حدود ۲۲۵هزار تومان می باشد.
حال اگر کارخانه بتن با سواستفاده در تمام مراحل بتن با عیار ۲۵۰ تحویل سازنده دهد تنها ۲ کیسه سیمان کمتر در هرمتر مکعب میشود ان وقت چه کسی میتواند این موضوع را متوجه شود فقط باازمایش وتست مقاومت بتن میتوان متوجه این مسئله شد هر کیسه سیمان در حال حاضر ۱۵ هزار تومان می باشد.
بنا بر این تتها جنبه مادی این کلاه برداری برای چنین ساختنانی ۱۸ میلیون تومان می شود و خسارات بزرگتر خدشه ای از که به استحکام سازه وارد می شود ساختمانی که حدود ۳